Jezik antike

Slovenščina 7.st. pr. n. št.

 

Zlata zaponka. Prvič je bila predstavljena javnosti leta 1887. Tedaj jo je nemški arheolog Wolfgang Helbig  predstavil kot najstarejši pomnik latinskega jezika. Najdena je bila v kraju Praeneste ali sodobno Palestrina.

Bila je grobni dodatek v grobnici Bernardini. Sedaj je shranjena v Narodnem muzeju pradavnine in etnografije “Luigi Pigorini” v Rimu.
Leta 2011 so izvedli v Rimu mikroskopsko in rendgensko analizo ter datirali, 10,7 dolgo, fibulo v sredino 7.  stol. pr. n. št. Tudi kemična analiza je potrdila dejstvo, da je napis originalen in tako kot fibula spada v sredino sedmega stoletja. Tako tudi napis ni ponaredek kot so trdili nekateri dvomljivci.
Kaj torej Slovenci preberemo na zlati fibuli iz Prenesta?
Napis moramo ovrednotiti kot geometrijsko uporabno nalogo. Naloga je račun zapisan in razumljiv, če poznaš besede MAN(jš)I, »« »krog«Suma- MER(i),10, AKER, NIMA Sume »kroga« . Za razlago v slovenskem pogovornem jeziku ni potrebno nikakršno prevajanje saj so to besede vsakdanjega govora.
Ploščina kroga je manjša za Sumo od ploščine na kvadrat meri v 10,  v kotih aker nima enakih mer Sume kroga.
 
Manjši »krog« S meri v kvadrat 10 v kotih aker nima S »kroga«.
Upoštevati je rabo šestnajstiškega številskega sistema, kot na atestinskih tablicah, zato je aker potrebno primerjati v približni vrednosti anglosaških mer.: 1 aker = 43560 kvadratnih čevljev. Na atestinskih tablicah: LLV- ES 23 in ES25, je označeno
število: 42400 kvadratnih čevljev.
Vsekakor je napis najstarejši pomnik slovenščine.

MAN(JŠ)I »krog«  S :MER(I) :V (»2x kvadrat«?) 10 : V »kvadrat+trikot« AKER (= 4046,8 m2)  : NIMA S /»kroga«/

mani Mani je manjši, ·  1. primernik od majhen: postajati manjši; to je naša najmanjša soba; moj kovček je manjši kot tvoj / ta kraj je bil pred petdesetimi leti precej manjši / ·  2. ki glede na kako svojo lastnost, značilnost dosega stopnjo precej nad spodnjo mejo
O »krog«: lik, ki ga omejuje krožnica
mer Mer –i meriti, ugotavljati, določati, koliko dogovorjenih enot kaj obsega, vsebuje
Áker je površinska mera, ki jo uporabljajo v Združenem kraljestvu, nekaterih državah Commonwealtha in v ZDA
nima iméti imám nedov., iméj in imèj iméjte; imèl in imél iméla; nikalno nímam (ẹ́ ȃ nȋmam) 

3 Replies to “Slovenščina 7.st. pr. n. št.”

 1. Greetings! Very helpful advice in this particular post!

  It’s the little changes that will make the most significant changes.
  Thanks for sharing! I’ve been browsing online
  more than three hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for
  me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.
  I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.
  http://foxnews.net/

  1. Pozdravljeni Jim, veseli me vaše zanimanje za moje objave. Objave so plod 25 letnih raziskav antičnih napisov in primerjave z doslej znanimi raziskavami o preteklosti etruščanskega in karnijskega jezika. Jezik in sporočila iz davnine mi govorijo, da so moji daljni predniki živeli tudi na področju kjer bivamo Slovenci. To sklepam iz tega, ker so pustili pisna sporočila razumljiva v mojem pogovornem jeziku. Venetski znaki pa predstavljajo zgodovinsko sporočilo pitagorejcev v matematičnih znakih. Vsekakor s spletno stranjo želim obvestiti ljudi o novih zgodovinskih odkritjih.
   Lp Dušan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *